Loop jezelf klachten door slecht passende schoenen

Te kleine of slecht passende schoenen - Ik ben Richard Boudesteijn, directeur schoenenwinkel, registerpodoloog en podoposturaal therapeut van Boudesteyn schoenen in Krimpen aan den IJssel.

Er komen wekelijks cliënten binnen met voet, knie, heup, bekken, rug en/of nekklachten. In de meeste gevallen gaat het al mis bij de schoenen inspectie. Door te weinig ruimte in de schoenen ontstaan compensatie bewegingen tijdens het afwikkelen van de voeten bij het lopen.

Lopen bestaat uit landen, inzakken en terugveren van de voeten. Bij het inzakken worden de voeten langer. Aan het eind van de dag zijn de voeten hierdoor langer door het telkens rekken van de voeten.

Zodra de voeten in de lengte knel zitten tijdens het inzakken, moeten de voeten al een compensatie beweging maken tijdens het afwikkelen van de voorvoet naar de buitenkant. Bij een te kleine schoen of door het niet goed passen van de schoen komt de teen ruimte tekort.

Op deze manier word de knie tijdens het lopen eerst naar binnen gestuurd door de invering van de voet en daarna weer naar buiten door de compensatie beweging. Met als gevolg dat de voeten knel in de schoenen zitten. Op deze manier wordt de knie belast en kunnen er zelfs heup, bekken, rug en/of schouder klachten ontstaan. Om voet- en houdingsklachten te voorkomen is het van groot belang dat een cliënt of klant het juiste en beste advies krijgt.

05-09-2018